sunnuntai 28. elokuuta 2011

Rommi lammasfarmilla

Olipa kerrassaan uusi ja mahtava kokemus päästä katsomaan lammasfarmille, miten oikeat ja aidot lammaskoirat toimivat. Samalla pääsi joukko ausseja harjoittelemaan paimennuksen saloja kahdessa koulutusaitauksessa. Ensimmäisten koirakoitten menoa seuratessa oli vielä hieman hukassa se, mitä aitauksessa pitäisi koiran kanssa tehdä. Koirat suhtautuivat lampaisiin kukin hyvin omalla tavallaan, joten oli vaikea ennustaa, miten oma otus käyttäytyisi tosi paikan tullen. Lammasaitauksen reunalla kävellessä se suhtautui isoon laumaan suurella mielenkiinnolla, ja katseli niitä kummissaan, mutta uteliaana.

Rommi pääsi tosi toimiin kolme kertaa. Ensin näytti siltä, että se innostui asiasta hieman liikaa, jolloin kouluttaja tuli auttamaan meitä, ja laittamaan koiraa ruotuun. Sitten pääsimme kokeilemaan hommaa kahdestaan. Ajatuksena oli mennä lauman toiselle puolelle, kävellä takaperin (!) ja opastaa koiraa pysymään lauman perässä. Koira kuitenkin pyrki kohti ohjaaja, josta sitä kiellettiin kepillä maahan napsauttamalla. Rommikin kokeili tätä erityisesti ensimmäisessä satsissa koko ajan, ja oli hämmentyneen näköinen, kun ei päässytkään ohjaajan luo. Autoin koiraa koko ajan kääntymällä lauman kanssa siten, että koira jäi lauman taakse. Tuntuikin siltä, että se olin kyllä minä, joka sitä laumaa vei, eikä koira.

Isäntä otti koko komeuden videolle, joten sieltä pitäisi vielä oikein ajan kanssa purkaa nauha ja katsoa, mitä eri satseissa oikein tapahtui. Kaksi ekaa kertaa oli pienemmässä aitauksessa ja kolmas oli isossa, jossa oli vielä selvästi vaikeampaa ohjata koiraa ja pitää homma jonkinlaisessa ruodussa. Mutta päivä oli aivan loistava, ja taas on korkattu yksi harrastus lisää. Harmi, kun mikään näistä lajeista ei ole sellainen, että heti voi sanoa, ettei ole mun juttu. Niin näitä jää sitten roikkumaan tuonne takaraivoon, että tuotakin pitäisi tehdä. Siinä käy sitten niin, että vapaa-aikaa ei ole enää ollenkaan. Pakkohan tässä on alkaa jostain reunasta karsimaan näitä tekemisiä, että tässä pysyy joku tolkku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti