perjantai 1. tammikuuta 2010

Hyvää uutta vuotta!!!

Meillä oli hieno uudenvuodenaatto, kun Rommi ei reagoinut paukkeeseen mitenkään. Kun pauke alkoi kuuden aikaan, koira otti iltaunia patjallaan. Seitsemän aikaan räiske oli jo jatkuvaa, ja isäntä tuli katsomaan, mistä se äänekäs kuorsaus kuuluu, kun poika veteli hirsiä aivan rentona. Kävimme ulkona kahdeksalta ja kymmeneltä, ja poitsu kulki kuten millä tahansa iltalenkillä. Yksi odottamaton paukku aivan vierestä sai sen kyyristymään sekunniksi, mutta sen jälkeen oli taas kaikki ok. Otimme paukkeessa muutaman istumisen ja palkkauksen, jotka menivät mukavasti. Hienoa!

Ensimmäinen kokonainen vuosi on takana ja on aika miettiä, missä mennään. Alkuvuosi 2009 oli tosi lupaava, mutta koiran sairastuminen elokuussa pisti koko pakan sekaisin. Nyt terveyspuoli näyttää taas hyvältä, ja etenemme eri saroilla omaan hitaaseen tapaamme.

Poitsun murkkuikäkin katkaistiin hormonihoidoilla, joten sen osalta on varmaan pahin vielä edessä. Muista koirista on tullut viime kuukausina mörköjä ja osaa ihmisistä lähestytään hypäten. Kunnolla käyttäytymistä harjoitellaan siis edelleen. Sisällä ja autossa osataan olla ihmisiksi. Vieraat otetaan vastaan iloisesti, ja lapsiinkin suhtaudutaan mukavasti eli osataan väistää.

Tässäpä pientä inventaariota statuksesta:

Terveys:
- Eturauhas- ja munuaisvaivat ovat takana, mutta selkävaivan pysyvä poissaolo täytyy varmistaa.
- Koira on pidettävä lämpöisenä, joten koiralla käytetään tarvittaessa takkia. Treeneissä lämmitellään hyvin ja käytetään häkissä lämmitintä.
- Lihaskunnosta on pidettävä hyvä huoli. Venytykset ja jumpat on muistettava.
- Viralliset lonkkakuvat edessä. Alle vuoden vanhana otetut kuvat lupailivat B-lonkkia.

Palkkaaminen:
- Palkkana on 99%:sti ruoka, joka uppoaa kaikissa muodoissaan.
- Lelua ei ole käytetty tositoimissa kertaakaan. Koira rakastaa kuitenkin taistelua, ja leikin sen kanssa ajoittain, jotta leikin saa kaivettua esiin. Eilen käytin kotona wubbaa palkkana ja olin ihan ihmeissäni, kuinka ahnaasti se tarttui siihen. Myös irrottaminen tapahtuu käskystä heti.

Tottis:
- Koira on siinä mielessä vaikea treenattava, että se oppii myös virheet helposti ja se ei luovu väärästä tavasta helposti. Jotenkin pitäisi siis saada kaikki kerralla kohdilleen.
- Yksikään kokonainen liike ei ole vielä valmis, mutta palasia on edistetty.
- Istu ja maahan ovat jo melko varmat, mutta seisominen on vielä vähän hakusessa. Se on kuitenkin parantunut viime viikoilla.
- Perusasento on löytynyt ja kontakti on suurimmaksi osaksi ok.
- Tällä hetkellä treenataan seuraamista: nopeita käännöksiä ja harhautuksia, jotta oppii tiivistämään. Näyttää siltä, että vauhdinmuutokset olisivat menneet perille.
- Noudon loppuasentoa ja kapulan (motskarin) pitämistä on treenattu myös. Ensin ei haluttu ottaa mitään suuhun, mutta vähitellen on edistytty siinäkin.
- Hyppyä on kokeiltu, mutta se on ollut elokuusta tauolla.
- Eteenmenoa on pari kertaa kokeiltu (=hakee alustalta namin).

Haku:
- Hakua on treenattu parissakymmenessä treenissä.
- Maalimiesmotivaatio, irtoaminen ja etsintä on hyvässä mallissa, mutta hallinta on lähes olematonta.
- Toistaiseksi vain avopiilot.
- Treenattavaa: ilmaisu (näillä näkymin haukku), hallinta, suorat pistot, hajuhaut (pelastus)

Ihan vaiheessa:
- Esineruutu: se nouto, se nouto. Ruutua on kokeiltu, mutta ei hyvällä menestyksellä.
- Ketteryys (pelastuksessa): liikkeitä on kokeiltu, mutta kaikissa paljon tekemistä.
- Paimentaminen: tätä päästään näillä näkymin kokeilemaan keväällä
- Agility: ei kuulu meidän ykköslajeihin, jos selkä vaan yhtään kiukuttelee. Tätä mietitään uudelleen joskus ensi kesänä.
- Näyttelyt: vähintään se sininen nauha pitäisi hakea.

Tässäpä tilannetta tällä hetkellä, ja tätä on luvassa lisää tulevina kuukausina. Toivottavasti pysymme kunnossa, jotta pääsemme nauttimaan ensi kesästä täysillä. Vuoden päästä pitäisi pahimmat nuoren uroksen vaiheet olla jo ohi, joten jos päästään samalla tavalla vielä vuosi eteenpäin, niin hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti