lauantai 24. huhtikuuta 2010

Saalistamassa

Rommi pääsi saalisviettikurssille huhtikuisena lauantaipäivänä noin kolmen-neljän asteen "lämmössä". Ensin keskustelimme saalisvietin teoriasta. Sitten kaikki kahdeksan koirakkoa (kuunteluoppilaita oli enemmän) ottivat omat harjoituksensa, jossa oli kaikkiaan viisi vaihetta:

- alkuun kahden lelun leikki
- "koppi", jossa koira ottaa kunnon puruotteen ohjaajan kaksin käsin pitämästä lelusta
- keinutus, jossa koiraa heijataan lelu suussa puolelta toiselle
- kunniakierros, jossa koira juoksee lelu suussa juuri ja juuri tiukassa hihnassa kierroksen
- rauhoitus, jossa palautetaan koira rauhalliseen mielentilaan silittelyllä

Kuvassa Rommi kouluttajan kopissa, copyright Kati Dahlström

Lainasin ohjaajalta pari kunnon patukkaa, kun meidän kaikki lelut on purtu puhki. Kahden lelun leikki meni odotetulla tavalla. Rommi syttyy lelusta, juoksee sikana sen perään, mutta ei näe niin tarpeellisena lelun palauttamista. Siirryimme leikitykseen siten, että pidin kiinni molemmista patukoista. Kun koira tarttui toiseen, irrotin otteeni siitä (ei heittoa) ja aloin saalistuttaa toisella patukalla. Kun koira pudotti patukan ja tarttui kädessäni olevaan, siirryin hakemaan toisen patukan (koira roikkui toisessa kädessäni olevassa patukassa) ja homma jatkui näin.

Kuvissa Rommi liekeissä, copyright Kati Dahlström






Koppi ja keinutukset menivät mukavasti, vaikka emme ole koskaan ennen tehneet ihan vastaavaa. Rommi käytti koko kroppaansa taistelussa lelusta, kuten se tekee aina leikissä. Puruote on sen sijaan kevyempi, mutta parani harjoituksessa. Kaksi kertaa (kahdesta) saimme myös tehtyä komeat kunniakierrokset, joista molemmista tosin tiputettiin patukka ennen rauhoitusvaihetta.

Koira väsyi rasituksesta paljon, ja minä olin ihan maitohapoilla. Lähdin jäähdyttelemään koiraa ja rasitus näkyi alkuun siinä, että se ei mielellään liikkunut. Lenkin alkupuoliskon se miltei käveli takanani, mutta paluumatkalla se liikkui taas normaalisti. Tänään täytyy muistaa venytellä sitä iltalenkin jälkeen. Juotinkin sille extraa, jotta maitohapot varmasti lähtisivät liikkeelle.

Oli ihan mielenkiintoinen päivä. Nyt saunaan. Siis minä, ei koira.

1 kommentti:

  1. Me kävimme viime kesänä saalisviettikurssilla ja meinasi kyllä kunto loppua kesken. Hyvä kun henkeä sai, oli sen verran rankkaa :o) Ja jalat kantoi juuri ja juuri jäähdyttelyn ajan.

    VastaaPoista